
Claus Bryld: Fascisme i Rusland
Hvornår er noget fascistisk?
Denne artikel blev først bragt i Politiken 30. juni 2022. Den gentages her.
Jeg finder diskussionen om begreberne vigtig. Også, hvis man finder lighedspunkter og gerne vil begrunde en sammenligning. Bryld ser det sådan, at flere betingelser samtidig skal være opfyldt, før man kan tale om en “fascistisk stat”; som det fremgår mener han også, at de er opfyldt, hvad angår Rusland. (Mikael Hertig)

Jeg har i dag ( 30. juni 2022) et indlæg i Politiken om fascisme i Rusland. Debatredaktionen har været så venlige at pille fire linjer i indlægget ud, hvorfor jeg skriver det hele her:
Fascismen lever i Rusland.
For nylig udspandt der sig i Politiken en debat om fænomenet fascisme. Professor Mikkel Bolt hævdede, at der herskede fascisme i USA og flere andre steder i den vestlige verden. Det kunne nemt dementeres som begrebsforvirring eller -sammenblanding. De udviklede kapitalistiske lande er stadig ulige klassesamfund – i større eller mindre grad – men de er overvejende demokratisk styrede. Politikken er demokratisk, økonomien udemokratisk, kan man sige.
Den russiske propaganda er ligesom i Italien og Tyskland i 1930’erne styret af staten og gennemtrænger hele samfundet. Undertrykkelsen af befolkningen sker igennem KGB, der nu hedder FSB og talrige andre sikkerhedstjenester, igen som i de to førnævnte lande. Men et særtræk ved russisk fascisme er, at den også betjener sig af i alt fald to mafiabander til særlige operationer som drab på eller forsvindinger af politiske modstandere foruden overførsler af sorte penge i skattely (tidligere blandt andet formidlet af Danske Bank).
Hypernationalisme, despekt for fornuften, føreren træder frem for folket
Økonomisk er der tale om en slags kapitalistisk planøkonomi med staten (Putin) som central spiller sammen med de superrige oligarker i et dybt korrupt system.
“Stjålne territorier”, Lebensraum
Fra bolsjevisme over superliberalisme (Jeltsin) til en afart af fascisme under anførsel af Putins KBG(FSB – en utrolig udvikling.
Men man skal lære, så længe man lever.