En stærk kvinde i et svagt land i en urolig tid.

image

Af Kurt Wissendorf Møller

Skulle man være interesseret i en historisk redegørelse om Kinas overgang fra enevælde til republik styret af en overordentlig stærk kvinde, kan denne bog anbefales på det varmeste.
Quing-dynastiets mere en 200 års styre af Kina og den svære overgang til det vi i den europæiske del af verden kalder modernisme havde voldsomme konsekvenser for det kinesiske folk ikke mindst forårsaget af europæiske stormagters krav på adgang til det kinesiske marked, begyndende med englændernes opiumssalg. Den almindelige svækkelse af den kinesiske stat førte yderligere til franske og tyske og ikke mindst japansk intervention med så voldsom en svækkelse af landet til følge, at Japan kunne løbe landet over ende.
I spidsen for denne transformation stod enkekejserinde Cixi, der hårdnakket kæmpede imod disse angreb på landet, samtidig med at hun skabte grundlaget for de forandringer, der i dag har gjort Kina til en verdensmagt.
En usædvanlig kvinde i en usædvanlig og udsat position, der ikke bare enevældigt ledede landet indtil det blev muligt at ændre det til modernitetens “krav”.
Efter hende fulgte et nyt ragnarok, og man må tage hatten af for det kinesiske folk, der har tålt hele forløbet med millioner af omkomne til følge, og endda været i stand til at komme stærkt tilbage.